Tehnica Alexander este o metoda de a invata cum sa identifici si sa schimbi obiceiurile care provoaca stres, tensiune, o postura slaba, durere – in esenta orice obicei care nu te serveste bine.
Ce sunt obiceiurile?
Oricand vorbim despre obiceiuri, vorbim despre sistemul nervos care invata ceva (nu neaparat constient). Invatarea inseamna neuroplasticitate – procesul prin care sistemul nervos se schimba ca raspuns la experiente: schimbarea conexiunilor dintre neuroni, formarea si dezvoltarea de noi circuite neuronale prin care anumite obiceiuri sunt mai probabil sa aiba loc, iar altele mai putin probabil sa aiba loc.
Obiceiurile organizeaza comportamentele noastre, mai mult sau mai putin, in actiuni reflexive, astfel incat sa nu trebuiasca sa ne gandim prea mult cand facem diferite lucruri. Unele obiceiuri sunt bune, pe cand altele nu sunt atat de bune.
- Cum iti folosesti corpul cand te apleci sa ridici ceva de pe jos?
- Cum te asezi pe scaun?
- Cum citesti ceva pe telefon?
- Cum stai la birou?
- Cum stai in picioare?
Obiceiurile sunt o parte mare din cine suntem. Ceea ce facem habitual insumeaza aproximativ 70% din comportamentele noastre zilnice.
Suntem fiinte habituale. Daca nu intervening in obiceiurile noastre, tindem sa facem lucrurile exact in acelasi fel in care ne-am invatat.
Cum schimbam obiceiurile nedorite?
Una din provocarile schimbarii obiceiurilor este ca multe dintre acestea se desfasoara foarte repede, prin urmare nu exista posibilitatea de a interveni pana cand acel obicei a fost deja initiat sau uneori deja finalizat.
In Tehnica Alexander, inainte de a initia orice actiune, ne oprim si avem 3 alegeri:
- Facem actiunea in mod habitual.
- Nu facem nimic.
- Alegem o noua cale de a face actiunea.
Primele doua alegeri sunt foarte clare. Ce inseamna o noua cale de a desfasura actiunea? Implica doua concepte: inhibitie si directii.
Inhibitia
Inhibitia este actul de a refuza sa raspunzi automat si in mod obisnuit la un stimul. Inseamna o pauza de moment, in care sa alegi in mod constient daca sa respunzi sau nu la un stimul si, daca da, cum sa respunzi. Alegerea de a opri raspunsurile noastre obisnuite automate – fie ganduri, actiuni sau comportament – permite posibilitatea de a alege si lasa calea deschisa pentru schimbare.
Inhibatia este un gand care precede actiunea in sine, o pauza pentru a permite o schimbare in abordarea unei actiuni.
Neuroplasticitate: In loc sa desfasuram actiunea in mod automat, ne re-educam sistemul nervos. Daca neuronul A este activ iar neuronul B nu este activ intr-o fereastra de timp, atunci conexiunea dintre cei doi neuroni se slabeste in timp, chiar daca aveau initial o legatura puternica.
Directii
Directiile sunt instructiuni mentale pe care invatam sa ni le dam inainte si in timpul oricarei actiuni pentru a aduce imbunatatiri in modul in care ne folosim intreaga fiinta (atat mintea, cat si corpul) in timpul efectuarii oricarei actiunii.
Aceste instructiuni se refera si la directia fizica in care dorim sa permitem corpului nostru sa se lungeasca si sa se elibereze. De exemplu, permitand umerilor nostri sa se elibereze in lateral si departe unul de celalalt si permitand trunchiului nostru sa se lungeasca si sa se largeasca.
Directiile in sine sunt ganduri si intentii (mai degraba decat actiuni). Ele ne permit sa lungim, sa largim si sa ne extindem. Aceasta este ceea ce face totul in natura in mod natural, in conditii ideale. Dar tensiunile noastre obisnuite si tendinta noastra de a „a face” prea mult interfereaza cu acest lucru. (Nota: incercarea de a face fizic instructiunile duce la activitate musculara – o contractie – care provoaca mai multa strangere, scurtare si ingustare a muschilor. Acesta este opusul a ceea ce este intentionat)
Neuroplasticitate: Daca neuronul A activeaza neuronul B, atunci, in timp, neuronul A nu va trebui sa trimita impulsuri la fel de puternice, la fel de frecvent, pentru a activa neuronul B in viitor.
Ce se intampla defapt este ca schimbi natura circuitelor neuronale, astfel incat sa poti modifica obiceiul nedorit. Directiile, folosite impreuna cu inhibitia, sunt modul in care ne putem schimba obiceiurile.