Sari la conținut

Muzicieni

Problemele unui muzician au multe cauze si multe posibile solutii. In timp ce conditiile de munca, stresul si designul instrumentelor sunt factori importanti, cel mai important aspect al vietii tuturor muzicienilor ramane nu ceea ce li se face, ci ceea ce isi fac ei insisi. Scopul tehnicii nu este sa te invete sa faci ceea ce este bine, ci sa te ajute sa nu mai faci ceea ce este rau. Tehnica Alexander consta intr-o serie de proceduri practice care cresc constientizarea si creeaza conditiile pentru a te folosi intr-un mod natural, economic, elegant si eficient.

Principiile si procedurile tehnicii se aplica in toate domeniile activitatii muzicale, de la tehnica, productie de sunet si interpretare, pana la practica zilnica, rutina repetitiilor si atenuarea fricii de scena si a problemelor de sanatate.

Comfort si discomfort

Ridicatul, tinutul si cantatul la un instrument implica adesea adoptarea de pozitii si miscari provocatoare. S-ar putea sa fim nevoiti sa stam pe un scaun nepotrivit timp de 6 ore sau mai mult intr-o zi, intr-un spatiu inghesuit. S-ar putea sa fim nevoiti sa calatorim ore in sir stransi intr-un scaun de avion economic si apoi sa cantam. Muzicianul se misca pentru a obtine un sunet de la instrument, iar miscarile pot fi confortabile sau incomode. Daca primele etape ale invatarii unui nou instrument includ disconfort, s-a ajuns la o situatie critica. Daca in acel moment muzicianul decide ca disconfortul nu este acceptabil si cauta o solutie, sunt sanse ca invatarea sa mearga rapid intr-o directie buna. Daca studentul suporta disconfortul sau durerea, calatoria inainte va merge intr-o directie gresita.

Problema, sau provocarea umana, este ca putem trece cu usurinta peste disconfortul datorita unui val de entuziasm pentru muzica sau a unei dorinte de a canta la instrument.

Niciun muzician nu si-ar deteriora instrumentul in fiecare zi si s-ar asteapta ca acesta sa functioneze bine.

Obiceiuri

Tehnica Alexander se uita la obicei. Raspundem intr-un mod obisnuit in situatii muzicale? Jucam intotdeauna aceleasi note scurte cand exista puncte pe ele? Producem intotdeauna acelasi sunet in melodiile legato? Raspundem la A major intr-un mod previzibil? Ne grabim cand o parte are un crescendo? Am dezvoltat raspunsuri obisnuite care inabusa creativitatea si spontaneitatea? Tehnica Alexander poate elibera muzicianul de obiceiuri, astfel eliberand muzica, oferind mai multa spontaneitate si creativitate.

Nu este o performanta fara cusur ce creeaza o experienta muzicala emotionanta; este cineva care si-a abordat muzica cu libertate si integritate, lasandu-se captivat de puterea si importanta mestesugului lor. Chiar daca instrumentul va face greseli, muzica va avea totusi intreaga sa putere. Studiind Tehnica Alexander am descoperit ca muzica este mult mai mult decat o serie de sunete in timp, este o manifestare a frumusetii intr-un moment, posibila prin practicarea cultivata a bunelor virtuti precum echilibrul, disciplina, libertatea si buna utilizare a sinelui. Sper nu numai sa ma pricep la instrumentul meu, ci si sa imi tratez mintea si corpul cu grija, astfel incat instrumentul meu sa fie o extensie mai naturala a mea.

Timothy Hall (chitarist)

De-a lungul anilor, un numar de muzicieni proeminenti au sustinut Tehnica Alexander: Yehudi Menuhin, Paul McCartney, Sting, Julian Bream, James Galway si dirijorul Sir Adrian Boult, pentru a numi doar cativa.

Tehnica este predata la Juilliard School of Performing Arts din New York, The Royal College of Music din Londra, The Boston Conservatory of Music, The Royal Conservatory of Music din Toronto si la multe alte scoli de muzica, universitati si colegii.