Sari la conținut

Durere

Durere de spate, durere de gat, umeri rotunjiti, lordoza, scolioza, hernie de disc, sciatica.

Exista o modalitate de a te misca care este benefica pentru organism si una care este daunatoare. O modalitate de miscare care mareste capacitatea corpului de a se vindeca si alta care interfereaza cu aceasta abilitate.

Conditiile enumarate mai sus, desi au cauze si simptome diferite, toate au un lucru in comun – fiecare poate fi imbunatatita sau agravata prin modul in care iti aliniezi si echilibrezi capul, gatul si spatele in orice activitate.

Obiceiurile posturale, cum ar fi statul aplecat, cu spatele arcuit, sau cu capul in fata, scot corpul dintr-o aliniere naturala si comprima articulatiile, comprima organele, creeaza tensiune in muschi, astfel incat miscarea si buna functionare a organismului este restrictionata.

Sa ne uitam la urmatoarele imagini si sa analizam ce se intampla:

A – Coloana este comprimata. Intreaga postura este scurtata. Asta va comprima si organele interioare. Capul este tinut in fata, iar capul in medie cantareste 5 kg. Asta inseamna ca muschii gatului si ai spatelui vor trebui sa munceasca in plus doar pentru a-l sustine. Deasemenea, ma voi propti in incheietura soldurilor si genunchi pentru a ma simti stabil. Ma lupt cu gravitatia, imi micsorez inaltimea si creez tensiune in intregul corp. 

B – Stilul militar. Fiindca vreau sa fiu inalt si sa am o posture buna, imping pieptul in fata, trag de umeri in spate, trag de gat si cap in sus. Curbele naturale ale coloanei sunt reduse. Asta inseamna ca o sa am tot timpul un surplus de tensiune in corp. 

C – Relatia ideala dintre cap, gat si spate. Capul sta echilibrat in varful coloanei. Asta inseamna ca gatul este liber, iar coloana este la lungimea ei optima. Soldurile si genunchii sunt liberi. Mainile atarna libere de trunchi, si intregul corp are potential de miscare. Am un tonus muscular potrivit, fara surplus de tensiune. 

Uneori ne folosim corpul bine, spre exemplu un sportiv de performanta poate avea o relatie foarte buna intre cap, gat si spate in timpul sportului. Dar apoi poate cadea in obiceiuri precum a sta cocosat pe scaun, sau cu capul in fata cand se uita la telefon. Cum te poti dezvata de aceste obiceiuri?

Tehnica Alexander te invata cum functioneaza corpul tau, cum sa il folosesti eficient. Iti ofera concepte care te ajuta sa fi liber – fizic, mental si emotional. Vei identifica ce obiceiuri si modele nefolositare ai si cum le poti inlocui cu altele mai bune. Te ajuta sa scapi sau sa reduci durerea, sa fii prezent in corpul tau si sa ai libertate in miscare.