Sari la conținut

Actori

Tehnica Alexander este o metoda de a invata cum sa identifici si sa schimbi obiceiurile mentale si fizice care provoaca stres, tensiune, postura slaba si durere. Prin practicarea tehnicii, inveti cum sa devii mai constient de ceea ce se intampla in corpul tau si in miscarile tale, cum sa dezvolti moduri mai pozitive, mai constructive de a gandi si de a te folosi: fizic, mental, emotional.

Prin studiul tehnicii, studentii spun ca se simt mai usori in corpul lor, mai calmi si mai increzatori. Prin reducerea tensiunilor, apare o mai mare constientizare, o disponibilitate de a actiona, o respiratie mai profunda si mai usoara, o voce mai deschisa, mai rezonanta, o concentrare sporita si o imbunatatire a performantei generale.

Nu asta cauta fiecare actor?

Tehnica Alexander este un skill important pentru tine in general, dar in special ca actor, deoarece te familiarizeaza cu tine insuti. La urma urmei, pentru a juca pe altcineva, este esential sa cunosti materialele cu care incepi: cu tine. Inainte de a putea prelua cu succes caracterul fizic al unui rol, este necesar sa stii unde este propriul tau calm, echilibru si centru. In caz contrar, fiecare personaj pe care il dezvolti este destinat inca de la inceput sa impartaseasca cel putin unele dintre aceleasi trasaturi care izvorasc din fondul propriilor obiceiuri personale, adesea neintentionate.

Tensiune

Cand folosesti prea multa tensiune poate deveni obisnuita si nesimtita. Uneori s-ar putea sa simti ca te descurci bine, cand poate nu este asa. Sau s-ar putea sa nu realizezi ca nivelurile tale de stres sunt mai mari decat crezi pentru ca esti atat de obisnuit cu asta – este ceva normal pentru tine. De exemplu, s-ar putea sa iti tii incordata partea lombara a spatelui, iar acest lucru devine un obicei fix. Poti deveni atat conditionat incat nici nu o mai simti sau o simti doar foarte putin. Spatele iti poate deveni si mai rigid atunci cand joci o scena importanta. Rigiditatea iti poate sta in cale si poate face ca miscarea sa para ciudata, dar, mai important, poate tinde sa te blocheze emotional si sa ingreuneze interpretarea rolului.

Poti asocia multe activitati cu „tensiunea invatata”. De exemplu, cand erai copil, s-ar putea sa-ti fi facut griji sa inveti sa scrii si asa ca ai inceput sa strangi de stilou mai mult decat trebuie. Sau cand ai invatat prima oara sa tastezi pe calculator, s-ar putea sa fi fost atat de concentrat pe ceea ce faceai incat te-ai aplecat peste taste. Daca invatatoarea punea o intrebare poate te faceai mic in banca ca sa nu te asculte pe tine. Aceste obiceiuri devin asociate cu activitatea, asa ca iti este greu sa le dezveti.

Obiceiuri

Obiceiurile sunt puternice. Esti obisnuit sa faci lucrurile intr-un anumit fel. Obiceiurile tale functioneaza la toate nivelurile: fizic, mental si emotional. Majoritatea oamenilor nu le place schimbarea. A dori ca lucrurile sa ramana la fel pare sa faca parte din conditia umana. Intr-o lume incerta, cautam ceva de care sa ne agatam. Fie tinem umerii ridicati, picioarele incordate, spatele arcuit, sau tragem de corp in sus sa parem mai inalti, reactionam la fel in fata unor stimuli specifici.

Antrenamentul propioceptiv prin Tehnica Alexander te ajuta atat in ​​mod constient, cat si subconstient. Iti va dezvolta simturile kinestezice si proprioceptive si vei obtine o constientizare extinsa a ta, a mediului, si a partenerilor tai de scena.

Pe masura ce iti cresti constientizarea simtului proprioceptiv si kinestezic, vei incepe sa fii mai constient de corpul tau in spatiu si de miscarile tale. Probabil vei descoperi ca in situatiile importante, cum ar fi auditii, repetitii si spectacole, s-ar putea sa experimentezi o crestere a tensiunii si strangerii in corpul tau, a respiratiei si a emotiilor.

Coordonare

In decursul lectiilor vei invata cum sa te opresti din a-ti comprima capul pe gat, iar capul se va echilibra in varful spinarii si intregul corp se va prelungi in mod natural. Cand menti aceasta coordonare in timp ce te misti, cu capul conducand miscarea si corpul urmand, te vei coordona in intregime.

Poti vedea aceasta coordonare a capului (ceea ce in AT se numeste control primar) atunci cand un animal se misca: capul conduce, trunchiul il urmareste armonios. (De retinut este ca nu exista o singura pozitie corecta pentru cap – important este echilibrul il dezvolti in activitate si in miscare)

Oameni celebri care au demonstrat aceasta utilizare minunata a controlului primar includ dansatorii Fred Astaire si Margot Fonteyn, boxerul Muhammad Ali, pianistul Arthur Rubinstein, iar unii oamenii nu au pierdut aceasta abilitate naturala de a fi liberi si echilibrati. Miscarea eleganta, echilibrata si coordonata face parte din expresia lor artistica si atletica.

Echilibrul iti ofera libertatea de a realiza o schimbare profunda. Nu te poti schimba daca continui sa faci acelasi lucru iar si iar. A spune nu unui obicei este un nu pozitiv. Este a spune da noilor experiente.

Lectiile se bazeaza pe urmatoarele principii:

  • expansiune vs contractie
  • spontaneitate vs fortare
  • deschidere vs inchidere
  • echilibru vs fixare
  • proces vs rezultate.
  • explorare
  • a avea un sentiment al spatiului din jurul tau
  • a simti emotiile in relatie cu corpului

Toti actorii cauta acelasi lucru: o reprezentatie autentica si convingatoare, astfel incat publicul sa te accepte drept personajul pe care il interpretezi.

Ce au spus diferiti actori despre Tehnica Alexander: